2012-05-09 14:44:25• hírek • Kocsis Zoltán

Hármas ünnep, díszfelvonulással

Május 9.-e Európa szerte kiemelkedő jelentőséggel bír: ekkor ünneplik ugyanis a Győzelem Napját valamint Európa Napját. Romániában ehhez társul még a Függetlenség Napja, így hármas ünnepen tették tiszteletüket Szatmár megye és Szatmárnémeti kiemelkedő politikusai szerda délben.

Az Árpád (Vasile Lucaciu) utcán katonai tiszteletadás, díszmenet és ortodox szertartás keretei között helyezték el a megemlékezés koszorúit a Román Katona Műemlékénél. Lerótta kegyeletét, többek között, Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, Kereskényi Gábor alpolgármester valamint az állami intézmények, politikai pártok és egyes civil szervezetek képviselői.

A régi, két évtizeddel ezelőtti időket idézte a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt, majd közös koalíciójuk fellépése: a sok tíz ember felvonulása már-már erődemonstrációnak tűnt.

Százharmincöt évvel ezelőtt, 1877 május 9.-én szakadt el az Oszmán Birodalomtól Moldva és Havasalföld - ekkortól beszélhetünk Romániáról. A következő század közepén, május 9-én hajnalban tette le a fegyvert a hitleri Németország a győztes Antant erőivel szemben, azóta ünneplik kontinens szerte a Győzelem Napját (az, hogy Románia számára ez nem a vereség napja volt, az alig egy évvel korábbi átállásának köszönhető). Öt évvel később, 1950 május 9.-én az akkori francia külügyminiszter, Robert Schuman ismertette az Európai Unió eszmei hátterét jelentő Schuman-nyilatkozatot - e három esemény szolgáltatta a szerdai ünnepség történelmi alapjait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: